İçerik Pazarlaması Nedir, Nasıl Yapılır?
İçeriğin davranışları etkilemesi, insanları yönlendirmesi, neticesinde bir değer yaratması sürecine kısaca içerik pazarlaması diyebiliriz.

1 Şubat 2021
İnternet, içeriğini insanların ürettiği bir ağ konumundadır. İçerik üretmek ve bu içeriği yayınlamak, internetin ilk zamanlarında çok mümkün değildi. Çünkü, web teknolojileri buna pek imkan sağlamıyordu. Bilgi daha çok hazır sitelerden alınıyordu.
Web teknolojileri geliştikçe internet kullanıcılarının internete veri girmesinin de önü açıldı. Bloglar, forumlar, sosyal medya siteleri derken bugün her gün üretilen içerik insanlığın tarih boyunca ürettiği içerikten daha fazla hale geldi. İçerik üretiminin bilgi paylaşmaktan ziyade insanların davranışlarını etkilediğinin fark edilmesi de çok uzun sürmedi.
Haliyle bu durumda bir kavram da ortaya çıktı: İçerik Pazarlaması.
İçerik Pazarlaması Nedir?
İçerik üretimi bugün her insanın kolayca yapabildiği bir faaliyet. Akıllı cihazlar, bilgisayarlar, ham veri üreten cihazlar… Birçok araçtan veri alıyor ve bunları işleyerek paylaşıma dönüştürüyoruz. Her paylaşım bir içerik kabul edilse de bu içeriğin davranışlara etki etmesi her zaman mümkün olmuyor.
O halde, içeriğin davranışları etkilemesi, insanları yönlendirmesi, neticesinde bir değer yaratması beklenebilir. İşte bu değer üretimi sürecine kısaca içerik pazarlaması diyebiliriz.
İçeriğin hedef kitleyi harekete geçirmesi kolay bir durum değil. Öncelikle hedef kitleyi tanımalı, bilgiyi vermeli ve neticede bir aksiyon almayı beklemek gerekir. İşte burada akıllara bir soru geliyor. İçerik pazarlaması nasıl yapılır?
İçerik Pazarlaması Nasıl Yapılır?
Bununla ilgili birçok şey söylenebilir. Fakat öncelikle bunun nasıl hazırlanması gerektiğini ele almalıyız. Bir içeriğin oluşturulması ve neticesinde bir değer yaratması beklenmesi için bazı kritik eşikler vardır. Bu eşikleri aşmak, içeriği üretirken en doğru hamleleri gerçekleştirmek için önem arz eder. Bazı konuları şöyle açıklayabiliriz:
1- Analiz
Bir içeriği hazırlarken öncelikle analiz yapılmalıdır. Bu içerik daha önce üretilmiş mi, üretilmişse nasıl üretilmiş? Kimler hedeflenmiş ve bu hedefleme nasıl yapılmış? Hedef kitle ne beklemektedir? Bu beklenti nasıl karşılanır? Hangi kanallardan bu içeriği yayınlamak gerekir? İşte bu soruların cevaplarıyla analiz süreci tamamlanır ve içerik üretiminin diğer aşamasına geçilir.
2- Tasarlama
İçeriği tasarlamak, analizden elde edilen verilerle mümkündür. Hedef kitleye nasıl hitap edilir, hangi mecralar kullanılır, nasıl bir dil belirlenir ve medya içeriği ne olmalıdır? Tüm bu soruların cevaplarıyla bir iskelet inşa edilir. İnşa edilen iskelet, içeriği tasarlamanın püf noktalarını ihtiva eder.
3- Geliştirme
İçeriği geliştirme, tasarlama aşamasında karar verilen noktalara göre gerçekleşir. Bu içerik nerede yayınlanacak, medyada neler kullanılacak, içerikte nelerden bahsedilecek gibi birçok sorunun cevabı aranır ve alınan cevaplarla sonraki aşamaya geçilir.
4- Uygulama
En önemli kısım burasıdır diyebiliriz. İçeriğin uygulanması. İçerik üretilirken yapılan analizden elde edilen verilerle tasarlama aşamasına geçilir ve ardından geliştirme yapılır. İçerik nerede uygulanacak, ne zaman uygulanacak, nasıl hitap edecek gibi sorular bu aşamada cevabını bulur. Uygulama aşamasında içerik yayınlandığı mecralara göre değerlendirme yapılmalıdır.
5- Değerlendirme
İçeriğin uygulanmasıyla elde edilen veriler bu aşamada çok büyük bilgiler içerir. Bu bilgiler, içeriği başarılı olup olmadığı, dönüşüm sağlayıp sağlamadığıdır. Değerlendirme aşamasında elde edilen verilerle yeni içerikler hazırlanırken daha doğru adımlar atılacaktır. Bu aşamaların tümü içerik üretimini doğru bir şekilde yapmayı sağlar. Bunları gerçekleştirerek, mecrası ve dili ne olursa olsun bir içerik pazarlaması gerçekleştirmek mümkündür.
Sadece içeriği doğrudan pazarlamak değil aynı zamanda dolaylı şekilde pazarlamak da mümkündür. Doğrudan içerik pazarlaması sosyal medya çalışması, blog yönetimi gibi dijital dünyanın en önemli pazarlama hamleleriyle gerçekleşir. Dolaylı içerik pazarlaması ise bloglara misafir yazar olmak, video içerik üreticileriyle ortak çalışmalar yapmak gibi seçenekler olabilir.
Hangisi olursa olsun, sosyal medya veya arama motorlarına yatırılan reklam bütçelerinden daha kalıcı bir pazarlama çalışması yapılmasına olanak tanımaktadır.
İçerik Pazarlaması Türleri
İçerik pazarlaması için üretilen içeriklerin doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağından bahsetmiştik. Bu başlıklar altında bu türlere göz atabiliriz.

Doğrudan İçerik Pazarlaması
Bir içerik üreticisinin, içeriği bir pazarlama aracı olarak kullanmasının en bilinen yolu içeriği doğrudan pazarlamaktır. Bu da genellikle bloglar, sosyal medya siteleri gibi ağlarla mümkündür.
Blog
İçerik pazarlamasının en önemli aktörlerinden birisi bloglardır. Blog içeriklerinin, ömür olarak birçok içerik türünden daha uzun yaşadığı bilinmektedir. Senelerce arama motorlarından organik ziyaretçi çekebilecek olan blog içeriklerinin önemsenmesi içerik pazarlamasının altın kuralıdır diyebiliriz. Özellikle kurumsal bloglar bu konuda çok büyük faydalar sağlamaktadır.
Sosyal Medya Mecraları
Sosyal medya içerikleri ömürleri kısa olsa da anlık paylaşım ve akılda kalıcılık konusunda en önemli içerik pazarlama türleridir. Twitter, Facebook ve Instagram gibi mecralara üretilen içeriklerin marka sadakatini sağlama, bilinirliği artırma gibi avantajları bulunuyor.
Video ve Podcast’ler
Son zamanlarda en popüler içerik pazarlama araçlarından birisine dönüşen video içerikler, özellikle Youtube’da büyük avantajlar sağlamaktadır. Google’ın gücünü arkasına alarak hem arama motorları için bir pazar haline gelen hem de başlı başına bir başucu sitesi olan Youtube’da video yayınlayarak içerik pazarlaması yapılabilir.
Tabii ki bu çalışmada kalite ve içeriğin güçlü olması önem arz etmektedir. Bunlara ek olarak, yeni yeni filizlenen eski bir içerik türü bulunuyor: Podcast. Son dönemlerde yükselişe geçen podcast içerikler, önümüzdeki senelere damga vuracak içerik pazarlama aracı olabilirler.
Bu konuda, etkili bir metin ve görüntü olmadan duyguları ifade edebilecek bir içerik başarılı bir içerik pazarlaması sağlayabilir.
Dolaylı İçerik Pazarlaması
İçerik pazarlaması yapılırken bir de dolaylı olarak pazarlama yapma yöntemi vardır. Bu yöntemde içeriği bir başka mecrada yayınlamak veya mecraların sizin adınıza içerik yayınlaması durumu ortaya çıkmaktadır. Misafir yazar olarak bir blog’a ya da internet sitesine yazı girmek, Youtuber’lar ile ortak çalışmak, blogger’ların içerik üretmesini sağlamak gibi seçenekler dolaylı içerik pazarlamasının türleridir.
İçerik Pazarlaması Hizmeti
İçerik kraldır. İçerik pazarlamasının en büyük mottosu budur. Üretilen içerik, türü ne olursa olsun güçlü bir pazarlama silahıdır ve her türlü fayda sağlayacaktır. Fakat, içerik üretmek ve bunu doğru bir şekilde pazarlamak çok önemlidir.
İçerik üretimi her zaman kolay olmayacağından bir içerik ajansı ile çalışmak doğru bir tercih olur. İçerik ajansı, talep edilen konulara göre çeşitli türlerde içerikler üreterek bunları kullanıma sunmaktadır. Dolayısıyla, profesyonel bir çalışmayla güçlü içerikler elde edilebilir.
Bir içerik ajansı ile çalışmanın en büyük faydası, hedef kitleye uygun, dönüşüm sağlayacak ve kalıcı içerikler elde etmektir.
Peki bu hizmeti nasıl alabilirsiniz? Contjet olarak, sektördeki bilgi birikimimizi, müşterilerimize içerik üretmek için kullanıyoruz. Bugüne kadar birçok müşterimize blog içerikleri, sosyal medya içerikleri gibi çeşitli türlerde içerikler hazırladık ve dijital pazarlamada kullanmaları için teslim ettik. Güçlü ve tecrübeli yazar kadromuzla alan ve konu fark etmeden, birkaç dilde içerikler üretebiliyoruz.
İçerik pazarlamasının gücünü biliyor ve bu güçten faydalanmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.