İçerik Yazarlarının İşine Yarayacak 7 Araç
Bu yazımızda, içerik yazarlarının, içerik üretirken birçok ihtiyacını karşılayacağı ve daha iyi içerik üretmek için kullanabileceği 7 araçtan bahsedeceğiz.

30 Ocak 2021
Blog yazmak, içerik üretmek, günümüzde önemli bir kazanç alanı ve dijital pazarlama yöntemidir. Bu içerikler, blogların uzun ömürlü içerikler olması, organik ziyaretçi getirmesi ve arama motorlarına yönelik pazarlama yapılması sebebiyle birçok içerik türünden daha önem verilmesi gereken içeriklerdir.
Dolayısıyla bu içerikleri oluştururken kurallarına göre oluşturmak, zengin bir ihtiva sunmak ve okuyucuyu sıkmayacak şekilde bunu düzenlemek gerekir. Bu yazımızda, içerik yazarlarının, içerik üretirken birçok ihtiyacını karşılayacağı ve daha iyi içerik üretmek için kullanabileceği 7 araçtan bahsedeceğiz. Bu araçlarla daha kaliteli ve başarılı içerikler, özellikle blog içerikleri, oluşturmak mümkündür.

Google Search Console
Eğer bir blog sahibiyseniz veya kurumsal bir blog için içerik üretiyorsanız Google araçları size birçok konuda büyük fayda sağlayacaktır. Google Analytics blogu ziyaret eden kişileri gösterirken bunu sadece bir istatistiki veri olarak sunar. Yani Google Analytics tek başına fikir verici bir araç değildir. Bu aracı bir de Google Search Console ile desteklemek gerekmektedir. Google Search Console, siteye gelen ziyaretçi değil, bu ziyaretçilerin geliş biçimlerini sunmaktadır.
Özellikle de arama terimlerini göstermesi bakımından çok önemlidir. Google’dan gelen ziyaretçilerin hangi anahtar kelimeleri arayarak geldiklerini, bu anahtar kelimelerin hangi içeriğe yönlendirildiğini, anahtar kelimelerde kaçıncı sırada olunduğunu Google Search Console ile görmek mümkün. Bu sayede, mevcut içerikleri anahtar kelimelere göre düzenlemek veya anahtar kelimeleri karşılayan içerik fikirleri bulmak mümkündür. Özellikle, yeni içerik fikirleri bulmak adına bu aracı kullanarak ciddi trafikler kazandıran içerikler üretebilirsiniz.
Google Trends
Ne yazsam, neyle ilgili blog içeriği üretsem diye kara kara düşünüyorsanız, günlük trendleri takip etmeniz ve onlarla ilgili içerikler üretmeniz hem fikir açısından hem de ziyaretçi çekmek açısından çok önemlidir. Peki, günlük trendler nedir? İnsanlar en çok ne hakkında konuşuyorlar? Belki Twitter’ın TT listesi işinizi görebilir ama öyle bir araç var ki tam da bu iş için geliştirilmiş durumda: Google Trends.
Google Trends’e girerek günlük ve senelik olarak en çok neler aranmış görebilirsiniz. Buradaki başlıklardan, blogunuz veya müşteriniz için uygun anahtar kelimeler bulunuyorsa bunlarla ilgili içerikler üreterek organik ziyaretçi elde edebilirsiniz. Google Trends’in arama hacimleri de bu konuda oldukça fikir verici konumda. Her anahtar kelime son zamanlarda ne kadar aranmış, hangi hacimde aramalar yapılmış bunları görebiliyorsunuz. Bu da rekabetin olmadığı ve fazla içerik üretilmemiş başlıklar bulmak için oldukça önemli olabilir.

Evernote
Yazı fikirleri bulmak, bunları tasniflemek, başlık eklemek, hatırlatıcı oluşturmak gibi birçok şey bir içerik yazarının en çok yaptığı şeylerdir. Bunları kağıda not almak, bilgisayara kaydetmek vb. gibi birçok yöntemle saklayabilirsiniz. Ama hangisinin ne için yazıldığını, ne zamana kadar bu notların işe yarayacağı gibi birçok konuda bu yöntemler işe yaramayabilir. Kağıtlar kaybolabilir, karışabilir, bilgisayardaki dosya silinebilir veya tamamen unutulabilir.
Bunun önüne geçmek için ne yapılacak? İşte burada Evernote devreye giriyor. Evernote kullanarak bilgisayarınızdan veya akıllı telefonunuzdan aldığınız notları düzenli bir şekilde kaydedebilirsiniz. Ayrıca bu notlara dosya ekleyebilir, link yerleştirebilirsiniz. Zamana ve başlığa göre sıralamalar yapabilir, konu konu ayırabilirsiniz. Bu da düzenli not tutmak için ideal bir yöntemdir. Evernote ile aldığınız tüm notları içerik yazarken kullanabilirsiniz.
Trello
Dijital çalışmalar yapmak çokça disiplin gerektirir. Disiplinli olmak, günlük, haftalık hedeflere göre çalışmaları gerçekleştirmek, çeşitli notlarla bu çalışmaları desteklemek gibi birçok şeyle desteklenmelidir. Bunları yaparsanız disiplini sağlayabilirsiniz. Ama bunu nasıl gerçekleştireceksiniz? İşte online çalışma yönetimi aracı olan Trello tam size göre bir araçtır. Trello ile konu oluşturabilir, bu konulara son zaman atayabilir, içeriğine notlar alabilir, dosya ekleyebilir ve tüm bunlara bir veya daha fazla çalışma arkadaşınızı ekleyerek ortak çalışmalar yapabilirsiniz. Trello’da oluşturacağınız konularla içerik oluştururken disiplininizi sağlayabilirsiniz. Tamamladığınız çalışmaları da bitirilmiş görevler olarak kaydedebilir ve ne kadar çok iş yaptığınızı görerek daha fazla motive olabilirsiniz.

Yoast SEO
Dünya üzerinde en çok kullanılan içerik yönetim sistemi WordPress’tir. WordPress bir açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemidir. Bu da, WordPress için birçok eklenti oluşturmaya olanak tanımıştır. WordPress eklentileri birçok konuda WordPress kullanıcılarına fayda sağlıyor. Bunlardan birisi de SEO’dur. SEO, arama motorlarından daha fazla organik ziyaretçi çekmek için uyulması gereken kurallar bütününü ifade eder aslında. Arama motoru optimizasyonu yaparken birçok noktaya dikkat edilmelidir. Başlık, içerik uzunluğu, etiketler, anahtar kelimeler vb. İşte WordPress için geliştirilmiş eklentilerden birisi olan Yoast SEO, bir içerik yazarının en çok kullanması gereken araçlardan bir tanesidir.
Yoast SEO, içerik yazarken SEO kurallarına göre içerik yazmayı sağlamaktadır. Başlık uzunluğu, metin, anahtar kelime, etiketler, yoğunluk gibi birçok kriteri canlı olarak görebilir ve SEO kurallarına göre bunlarla ilgili değişiklikler yapabilirsiniz. Yoast SEO sadece SEO kurallarını değil, sübjektif de olsa okunabilirlik kurallarına göre de uyarılar yapmaktadır. Böylelikle içeriğin hem okunabilir hem de SEO kurallarına uyumlu olacak şekilde yazabilirsiniz.
SEO Monitor
SEO’nun bir içerik yazarı için ne kadar önemli olduğunu her içerik yazarı bilir. Bunun için de birçok eklenti ve araç geliştirilmiştir. Eğer, bir blog sahibiyseniz ya da bir kurumsal blog’a içerik üretiyorsanız, ne yazacağınızı ve neyle ilgili SEO çalışmaları yapacağınızı belirlemek için bir SEO aracı kullanmanız gerekecektir.
SEO Monitor de bunlardan bir tanesidir. Ücretsiz veya ücretli versiyonuyla sitenizin SEO analizini çıkararak anahtar kelimelerinizi belirlemek için SEO Monitor’u kullanabilirsiniz. SEO Monitor, sitenizi analiz ederek kategorisine ve içeriğine göre arama motorlarından organik ziyaretçi çekmenize olanak sağlayacak anahtar kelime fikirleri sunmaktadır. Bu anahtar kelimeleri kullanarak içerikler üretebilir ve daha fazla ziyaretçi çekebilirsiniz.

Canva
Her içerik üreticisi bilir ki görseller bir yazının en önemli parçasıdır. Görsel kullanılmayan içeriklerin okunma oranı düşebilir veya hemen çıkma oranı artabilir. Okuyucu, aralara yerleştirilen görsellerle bir anlık gözlerini dinlendirebilir veya o ana kadar bahsedilen ya da sonra bahsedilecek konuyla alakalı görsel canlandırma yapabilir. Peki görselleri nasıl hazırlayacak veya nereden bulacaksınız? Ücretsiz stok fotoğraf siteleri işinizi görebilir ama bunlar üzerinde işlem yapmak, üzerine metin eklemek vb. çalışmaları nasıl yapacaksınız? Herkeste görsel düzenleme programı olmayabilir ya da blogu mobil cihazlardan yazıyor olabilirsiniz.
Bu durumda Canva tam da işinizi görecek bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Canva’da ücretsiz üyelik oluşturabilir ve ücretsiz görseller ve şekilleri kullanarak kısa sürede içerikleriniz için görseller hazırlayabilirsiniz. İster bilgisayardan ister mobil cihazdan erişerek bu çalışmalarınızı gerçekleştirebilirsiniz. Böylelikle içeriklerinizi zenginleştirebilir ve daha okunabilir ve güçlü içerikler oluşturabilirsiniz.
Bu araçlara ek olarak birçok araç da bulunmaktadır. Tüm bunları güçlü bir içerik oluşturmak ve organik ziyaretçi elde etmek için kullanabilirsiniz. Eğer bir içerik yazarıysanız ve dijital içerikler üreterek para kazanmak istiyorsanız da, bir içerik ajansı ile çalışmak size çok fayda sağlayacaktır. Contjet olarak birçok müşterimize içerikler üretiyoruz.
Bir içerik ajansı olarak hizmet veren Contjet ile ek gelirler elde edebilir ya da freelancer olarak gelir sağlayabilirsiniz. Contjet yazarı olmak isterseniz sitemiz üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.